Παρουσίαση των Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λευκωσίας

Το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο Δημοτικό Μέγαρο του Δήμου Στροβόλου τα Πρασινά Σημεία της Επαρχίας Λευκωσίας.

Η παρουσίαση έγινε από τον Πρόεδρο του Συμβούλιου, Δήμαρχο Στροβόλου κύριο Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, τη Δήμαρχο Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, τον Αντιπρόεδρο και Κοινοτάρχη Αγροκηπιάς κύριο Σωτήρη Κυριακού και τον κύριο Γιαννάκη Γεωργίου, Κοινοτάρχη Πέρα Χωρίου Νήσου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου κύριος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους προλογίζοντας τη Διάσκεψη Τύπου ανέφερε ότι στην Επαρχία Λευκωσίας λειτουργούν από τα μέσα Μαρτίου οκτώ πράσινα σημεία και ένα κινητό πράσινο σημείο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί και να εξαλειφθεί το πρόβλημα των οικιακών αποβλήτων. Στη συνέχεια ανέφερε ότι το Συμβούλιο Εκμετάλλευσης Χώρων Διάθεσης ή Αξιοποίησης Οικιακών Αποβλήτων της Επαρχίας Λευκωσίας βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση και με το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ούτως ώστε να αυξηθούν τα πράσινα σημεία για να εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των κατοίκων της Επαρχίας Λευκωσίας. Στον προγραμματισμό του Συμβούλιου είναι η δημιουργία και ενός προγράμματος συλλογής αποβλήτων από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο όπου οι πολίτες θα εξυπηρετούνται με αγροτικό όχημα για την περισυλλογή κάποιων οικιακών αποβλήτων, έναντι κάποιου αντιτίμου. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο κύριος Παπαχαραλάμπους απεύθυνε ανοικτή πρόσκληση για τα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου, Στροβόλου που θα γίνουν την Παρασκευή 28 Ιουνίου και ώρα 09:00.

Η Δήμαρχος Λακατάμιας Δρ. Φωτούλα Χατζήπαπα, χαιρέτισε με τη σειρά της έναρξη των πράσινων σημείων. Τα πράσινα σημεία, όπως ανέφερε η Δρ. Χατζήπαπα, ανήκουν σε όλους τους πολίτες και μπορούν να τα χρησιμοποιούν χωρίς κάποιο οικονομικό αντίτιμο με στόχο η Επαρχία Λευκωσίας να είναι καθαρή.

Ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου και Κοινοτάρχης Αγροκηπιάς κύριος Σωτήρης Κυριακού ανέφερε ότι σε όλες τις κοινότητες και τους Δήμους τα Πράσινα Σημεία λειτουργούν για τον πολίτη και στόχος του Συμβουλίου είναι η σωστή ενημέρωση για την εύρυθμη λειτουργία των Πράσινων Σημείων. Σημείωσε με την σειρά του την ανάγκη για περισσότερα Πράσινα Σημεία στην Επαρχία Λευκωσίας.

Η διάσκεψη τύπου ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις δημοσιογράφων, όπου επισήμαναν το πρόβλημα της ύπαρξης οικιακών αποβλήτων έξω από τα Πράσινα Σημεία. Ο Πρόεδρος του Συμβούλιου, Δήμαρχος Στροβόλου κύριος Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, ανέφερε ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με την ανάδοχο εταιρεία για την αναπροσαρμογή του ήδη διευρυμένου ωραρίου.

Τι είναι τα Πράσινα Σημεία

Τα Πράσινα Σημεία είναι οργανωμένοι χώροι, στους οποίους οι πολίτες μπορούν να αφήνουν ειδικά απόβλητα οικιακής προέλευσης από τηλεοράσεις και άλλο ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό εξοπλισμό, μέχρι στρώματα, έπιπλα, κλαδέματα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα εντελώς δωρεάν. Τα Πράσινα Σημεία είναι προορισμός μόνο για τα απόβλητα οικιακής χρήσης των πολιτών και σε καμία περίπτωση για απόβλητα από εμπορικές δραστηριότητες, γεωργικές δραστηριότητες, εργολήπτες, βιομηχανίες ή άλλους επαγγελματικούς φορείς.

Έτσι, μειώνεται η παράνομη και ανεξέλεγκτη ρίψη τέτοιων αποβλήτων στη φύση, ένα πρόβλημα που γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τους Δήμους, αλλά και για όλους τους Κύπριους πολίτες και για το περιβάλλον. Η λειτουργία των πράσινων σημείων έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων, να προστατεύεται το φυσικό περιβάλλον και η δημόσια υγεία, να εφαρμόζεται ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων και να εξοικονομούνται φυσικοί πόροι για τις μελλοντικές γενιές.

Που βρίσκονται και το ωράριο λειτουργίας

Τα οκτώ πράσινα σημεία βρίσκονται στις περιοχές Εργατών, Κοκκινοτριμιθιάς, Περιστερώνας, Αστρομερίτη, Ληνού, Αλάμπρας, Στροβόλου και στην περιοχή Μαλούντας.

Το ωράριο λειτουργίας για την καλοκαιρινή περίοδο (Απρίλιο με Σεπτέμβριο) είναι Δευτέρα – Σάββατο 09:00 – 20:00, Κυριακή 09:00 – 14:00 και τη χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο – Μάρτιο) Δευτέρα – Σάββατο 09:00 – 18:00, Κυριακή 09:00 – 14:00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
en_GB