Ο Στρόβολος απέκτησε επίσημα το δικό του Πράσινο Σημείο. Εγκαίνια παρουσία του Υπουργού Γεωργίας (pics-video)

Ο Στρόβολος απέκτησε το δικό του πράσινο σημείο – Εγκαινιάστηκε το 8ο πράσινο σημείο στη Λευκωσία – Προσεχώς θα λειτουργήσει και Κινητό Πράσινο Σημείο – «Μέρος της ευρύτερης στρατηγικής η ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής κατά την τέλεση των εγκαινίων

Τελέστηκαν το πρωί τα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου στο Στρόβολο παρουσία του Υπουργού Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, του Δημάρχου Στροβόλου και άλλων δημάρχων της ευρύτερης περιοχής ενώ έγινε αγιασμός και από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μεσαορίας Γρηγόριο.

Μιλώντας στο πλαίσιο της εκδήλωσης εγκαινίων ο Υπουργός Γεωργίας τόνισε μεταξύ άλλων την ανάγκη για διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.

«Πραγματικά είναι μεγάλη χαρά που βρίσκομαι σήμερα στα εγκαίνια του πράσινου σημείου στο Στρόβολο. Οι προκλήσεις είναι πάρα πολλές και το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί μία τεράστια πρόκληση και θεωρώ ότι μέσα από σωστό σχεδιασμό και καλή συνεργασία μπορούμε να εφαρμόσουμε τις σωστές λύσεις» ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας. Η λειτουργία του πράσινου σημείου που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μέρος της ευρύτερης μας στρατηγικής για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων. Μία στρατηγική η οποία αναγνωρίζει την επιτακτική ανάγκη της μείωσης παραγωγής αποβλήτων, την προώθηση της χωριστής τους συλλογής, την επαναχρησιμοποίηση τους την ανακύκλωση, αλλά και τον περιορισμό της ταφής τους. Η επίτευξη των στόχων αυτών αποτελεί σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, με κύριο μέλημα την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας και κατ’ επέκταση την επίτευξη των προσωπικών στόχων που απαιτούν οι νέες Ευρωπαϊκές οδηγίες για την διαχείριση των αποβλήτων» τόνισε ο κ.Καδής.

Πρόβλημα δεκαετιών…

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Αντρέας Παπαχαραλάμπους ανέφερε ότι τα πράσινα σημεία έρχονται για να δώσουν λύση σ’ ένα τεράστιο πρόβλημα δεκαετιών.

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που σας καλωσορίζω σήμερα στα εγκαίνια του Πράσινου Σημείου Στροβόλου, ενός εκ των οκτώ Πράσινων Σημείων της Επαρχίας Λευκωσίας, που τέθηκαν σε λειτουργία από τον περασμένο Απρίλιο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τη βέλτιστη αξιοποίηση των Οικιακών Αποβλήτων».

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαχαραλάμπους η επιλογή αυτού του νευραλγικού σημείου, το Πράσινο Σημείο Στροβόλου έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει όχι μόνο τους δημότες Στροβόλου, αλλά επίσης συμπολίτες μας από τις περιβάλλουσες περιοχές.

«Λόγω της χωρικής και πληθυσμιακής έκτασης της Επαρχίας Λευκωσίας, οι ανάγκες είναι μεγάλες και ο αριθμός των σημείων μικρός. Για τον λόγο αυτό, οι προσπάθειές μας τους τελευταίους μήνες έχουν προσανατολιστεί και εντατικοποιηθεί, προκειμένου το Κράτος να δημιουργήσει ικανοποιητικό αριθμό Πράσινων Σημείων – σταθερών και κινητών -με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Τα Πράσινα Σημεία έρχονται να δώσουν λύση σε ένα τεράστιο πρόβλημα που ταλανίζει τον τόπο μας επί δεκαετίες, την παράνομη και ανεξέλεγκτη ρίψη οικιακών αποβλήτων. Αποτέλεσμα, δυστυχώς, μίας άσχημης νοοτροπίας μερίδας συμπολιτών μας, που συνειδητά, και γνωρίζοντας το παράνομο των πράξεών τους, επιλέγουν να εναποθέτουν τα οικιακά τους απόβλητα σε άδεια οικόπεδα, χωράφια, πεζοδρόμια, μπροστά από Σχολεία και από αυλές ανυποψίαστων συμπολιτών μας, ακόμα και μέσα σε δημοτικά πάρκα και άλλους κοινόχρηστους χώρους. Έφτασε επιτέλους η στιγμή, αυτές οι νοοτροπίες και κακές πρακτικές να τερματιστούν οριστικά. Η σύγχρονη κοινωνία μας είναι Περιβαλλοντικά και Κοινωνικά ευαισθητοποιημένη και δεν επιτρέπει τη διαιώνιση τέτοιων ασυνείδητων συμπεριφορών. Δεν επιτρέπει την έλλειψη σεβασμού προς τον συνάνθρωπο μας, δεν επιτρέπει την παραβίαση του δικαιώματος όλων μας, να ζούμε σε ένα καθαρό και υγιές περιβάλλον, λόγω της συμπεριφοράς μίας μικρής μερίδας συμπολιτών μας» είπε ο Δήμαρχος Στροβόλου.

Πέραν του Πράσινου Σημείου Στροβόλου, τα υπόλοιπα επτά σημεία που λειτουργούν είναι:

  • Περιοχή Εργατών
  • Κοκκινοτριμιθιάς
  • Περιστερώνας
  • Αστρομερίτη
  • Ληνού
  • Αλάμπρας
  • Μαλούντας

Προσεχώς θα λειτουργήσει και Κινητό Πράσινο Σημείο.

Όλα τα Πράσινα Σημεία είναι στελεχωμένα με έμπειρο προσωπικό. Τη διαχείριση των Πράσινων Σημείων έχει αναλάβει η εταιρεία Citipost μέσω ανοιχτού δημόσιου διαγωνισμού που διενεργήθηκε από το Συμβούλιο.

Δείτε βίντεο από την εκδήλωση:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to top
en_GB